OSOBNOSTI

Tomáš Proll (1951 - 2017)

Absolvent naší školy z roku 1963. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou Praha (ateliér prof. Otto Eckerta, 1974 - 1980). Od roku 1980 se věnuje vlastní ateliérové tvorbě. V roce 1994 se stal členem IAC (mezinárodní keramická akademie se sídlem v Ženevě), od roku 2006 též několik let pedagogicky působil na Střední uměleckoprůmyslové škole sv. Anežky v Č. Krumlově.

Svými díly je zastoupen v Jihočeském muzeu České Budějovice, Okresním vlastivědném muzeu Český Krumlov, Alšově jihočeské galerii - Mezinárodním muzeu keramiky Bechyně aj. Na svém kontě má i monumentální realizace do architektury, většinou v podobě rozměrných keramických reliéfů, (např. "Proměny", 1984 na budově Akademie věd České Budějovice, „Jitro“ ,1987 na kulturním domě Vltava v Českých Budějovicích) či fontán (např. v Norimberku, v Úsilném u Českých Budějovic a jinde).

Své charakteristické plastiky modeluje s groteskní nadsázkou (např. Ptáka - tenistu vlastní bývalý prezident Václav Klaus). Dr. Ivo Kořán, CSc., v úvodu k jedné z mnoha sochařových výstav řekl: „Živá hlína: hlína a voda, hlína a květiny, hlína a ptáci, servisy, žardiniéry, fontány, obklady stěn. To všechno Tomáš Proll umí - s gracií v lehkosti podání… U Prolla imponuje nanejvýš sympaticky jeho cit dobré míry, ostatně prvá podmínka umění vůbec.“