OSOBNOSTI

Jan Sovák (1953)

Absolvent školy z roku 1972 (přestože absolvoval obor technologie keramiky, prosadil se v oborech výtvarných). Narodil se 13. 2. 1953 v Táboře. V dětství navštěvoval Lidovou školu umění v Táboře, kde jej učil záklaům výtvarné práce malíř Karel Valtr. Poté absolvoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a následně vystudoval obor chovatelství koní na Vysoké škole zemědělské. V roce 1982 emigroval se svou manželkou Danielou Jeriovou do Kanady.

Jan Sovák se od mládí zajímal o dinosaury a pravěk, k čemuž ho inspiroval svým dílem především Zdeněk Burian. Sen o kreslení a malování dinosaurů se mu splnil po emigraci. Malíř je znám stovkami rekonstrukcí pravěkého života (často s dinosauřími náměty), které vytváří pod vedením vědců, jako například kanadského paleontologa Philipa J. Curieho. Spolupracuje ale i s Bořivojem Zárubou. Jeho dílo zahrnuje více než 170 ilustrovaných knih v patnácti jazycích. Ilustrace se objevily i ve dvanácti vzdělávacích filmech z produkce Discovery Channel Worldwide a spolupracoval též s National Geographic. Mimo jiné ilustroval i vědeckofantastický román Jurský park, který byl předlohou pro stejnojmenný film Stevena Spielberga.

V současnosti je považován za jednoho z nejlepších paleoartistů, jak se v anglosaských zemích označují kreslíři pravěku. Také dostal neoficiální přezdívku "novodobý Zdeněk Burian" a pokračuje spolu s dalšími českými ilustrátory - Inkou Delevovou-Mrkvičkovou a Josefem Moravcem - ve slavné tradici českých ilustrátorů pravěku.

Dne 17. 11. 2019 bylo Janu Sovákovi uděleno čestné občanství města Tábor.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sov%C3%A1k

V neděli 17. listopadu 2019 si převzal čestné občanství města Tábora akademický malíř Jan Sovák (66). (...) "Jan Sovák je jeden z nejlepších malířů pravěku. Je absolutně ojedinělý v zachycení a vyjádření děje. Jeho díla žijí svůj život. Dokáže zachytit útok dinosaura nebo vyjádřit strach zvířete z šavlozubého tygra, a to vše při zachování vědecké autentičnosti a faktů," řekl o táborském rodákovi Don Less, americký paleontolog a spolupracovník Stevena Spielberga. (...) V současné době je ředitelem filmového studia Maya. Řadu let spolupracuje také s Národním muzeem v Praze a podílel se i na jeho nedávné rekonstrukci. " Čestné občanství si dám někam na hezké místečko. Tábor se mi pořád líbí, a kdo ví, třeba tady budu jednou opět bydlet."  

Zdroj: Právo, 20. 11. 2019 (zkráceno)

Další informace:
https://www.zoopraha.cz/aktualne/akce-v-zoo-praha/12044-malir-a-ilustrator-jan-sovak-zachytil-navrat-divokych-koni
https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/malir-jan-sovak-se-stal-cestnym-obcanem-tabora-20190418.html
https://www.novinky.cz/muzi/clanek/cesky-malir-inspiroval-stevena-spielberga-40304250