VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE

AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2016/2017

PŘEDNÁŠKY ROMANA POVALY

V rámci naplňování programu minimální prevence patologických jevů na naší škole proběhly 12. - 13. 1. 2017 celkem čtyři přednášky Romana Povaly. Nebyl v naší škole poprvé, jeho výstupy jsou pro naše studenty přitažlivé a zajímavé. Jeho letošní  se týkaly především mezilidských vztahů a rodiny, ale dotkl se také různých druhů závislostí. Přednášky zorganizoval metodik prevence Mgr. Otakar Novák, za což mu patří poděkování. Věříme, že pan Povala nebyl v naší škole naposledy.


PŘEDNÁŠKY PRIMÁRNÍ PREVENCE

Ve dnech 12. a 13. 1. 2017 proběhly bezvadné přednášky pro první a druhé ročníky zaměřené na zvýšení naděje obstát v životě bez závislostí.

Nedá se předpovědět, co život přinese. Jakou jsem osobností? Sáhnu po snadnější cestě - úniku v omamné látce, budu volit experiment i se znalostí možných důsledků? Na to si musí každý odpovědět sám. Není člověka, který by neměl dostatek informací o tom, že droga váš život scvrkne do mi kro kruhu. Aplikace drogy, shánění peněz, shánění drogy, aplikace drogy, shánění peněz, shánění drogy... Život na profesní skluzavce mířící na ulici. Nikdo si to nepřál, nikdo si to nepředstavoval.

Jsem člověk, který půjde proti proudu? Je pro tebe svoboda důležitá? Co je svoboda? Zdegenerovat? Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého, to je známý citát. Svoboda podle přednášejícího Romana Povaly je říkat podle pravdy ano, i když to bude pro mě nevýhodné, a ne, i když půjdu proti proudu. Přednášející dokázal studenty motivovat k plnému životu zaměřeném na pomoc druhým, ukázal jim spoustu oblastí, které jsou smysluplné. Dal studentům výzvu žijte život více než na 100%, ale tak, abyste od druhých uslyšeli děkuji a nestali se objektem pohrdání. Jak se dnes rozhodneš? Zítra? Začni žít svůj život s výhledem do budoucnosti. Je nesmysl si svou volbou okamžitého požitku vydláždit cestu, která v budoucnu skončí na ulici nebo v předčasné smrti.

Metodik prevence Mgr. Otakar Novák

PŘEDNÁŠKY ROMANA POVALYPŘEDNÁŠKY ROMANA POVALYPŘEDNÁŠKY ROMANA POVALY
Přednáška Romana Povaly 12. 1. 2017. (Foto: archiv školy)

PŘEDNÁŠKA TOMÁŠE ŘEHÁKA

Dne 17. 10. 2016 proběhly přednášky organizace Abatop na naší škole. Lektor Tomáš Řehák si od začátku získal pozornost studentů, mluvil o vztazích v kontextu hrozby HIV a AIDS. Pro studenty prvních ročníků měl připravenou 3 hodinovou prezentaci na téma Sex, AIDS, vztahy. Pro studenty druhých ručníků měl připravené pokračování této přednášky, která vedla studenty k soucitu s trpícími. Tomáš Řehák je člověk, který více než 20let pracuje s nevyléčitelně nemocnými. Neopakuje pouze tabulková fakta, ale říká to, co viděl a zažil s lidmi osobně. Tomuto lektorovi neměli studenti důvod nevěřit, získal si je. Jeho důraz směřoval na každého studenta osobně. Pochopili, že vidí v každém z nás člověka, který může kvůli krátkodobému potěšení, přijít o vše a čeká ho strašné umírání. Byl i přítomen u dlouhodobého útrpného umírání malých dětí, mladých i starších lidí. Ukázal krátkodobé potěšení z té správné perspektivy a jako protiváhu představil smysluplný život, kde láska není pouze chtíč, ale hluboký, zodpovědný, bohatý vztah střežený hradbou věrnosti. Ukázal příklad pravé lásky, která se obětuje. Také nám všem dal nahlédnout na další oblast naší osobnosti. Oblast, kdy zvolíme buď strach a lhostejnost, nebo můžeme zvolit cestu překonání strachu a schopnosti být dlouhodobě na blízku lidem s nevyléčitelnou nemocí.

 Mgr. Otakar Novák, metodik prevence