AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2018/2019

VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019

Již popáté naši studenti vytvořili řadu plakátů s lidskoprávní nebo filmovou tématikou, které budou doprovázet promítání filmů festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Táboře. Plakáty vytvářeli studenti oboru grafický design a multimediální tvorba. Tentokrát je tématem Identita, jistota, bezpečí. Srdečně zveme na vernisáž ve středu 27. 3. 2019 v 18 h v MP7 v Táboře.

VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019

"Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná od 6. do 17. března v Praze a poté v dalších 35 městech po celé České republice."

Jeden svět pro všechny

I letos bude Jeden svět opravdu pro všechny. Usilujeme o přístupnost našich projekcí a doprovodných akcí pro co nejširší spektrum diváků, včetně lidí s postižením. Letošní ročník uvede dokonce osmnáct dokumentů s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé, které barevně rozlišují mluvčí a signalizují relevantní zvuky. Vedle pěti filmů s audiokomentářem pro nevidomé či slabozraké podruhé také nabídne tři relaxované projekce, v jejichž uvolněnějším aranžmá si mohou filmy vychutnat lidé s mentálním postižením, epilepsií nebo autismem.

V neposlední řadě Jeden svět zajišťuje co možná největší bezbariérovost festivalových míst pro diváky na vozíku či s jiným omezením pohybu. „Nevnímáme aktivity pro diváky s postižením jako něco navíc. Naopak chceme, aby myšlenka přístupnosti organicky prostupovala celým festivalem,“ vysvětluje Kamenický. Proto se Jeden svět snaží nejen o svou vnější přístupnost, ale i o tu vnitřní: například vítá v řadách svých dobrovolníků a dobrovolnic také lidi s postižením. „Myslíme si, že mají mít stejnou šanci podívat se do zákulisí velké kulturní akce, jakou mají ostatní,“ vysvětluje koordinátorka Jednoho světa pro všechny Adéla Gálová.

(Zdroj: Tisková zpráva festivalu Jeden svět 2019)

Včera jsme zahájilivýstavu plakátů k festivali dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Opět bylo pěkné vidět stěny zaplněné plakáty našich studentů, některé přítomné autory i ostatní návštěvníky. Opět jsme mohli studenty chválit za výborné plakáty nebo třeba jen za snahu a odvahu pouštět se do složitých témat grafickým zpracováním. Za organizační tým táborského festivalu vysvětlil studentům Mgr. Roman Varga, ředitel Cheiron T, o.p.s., co je náplní této neziskové organizace, a Jindřiška Szutáková za Cafe Gallery MP7 nás nalákala na filmy, které se v táboře promítnou. Několik slov hodnocení přidali také studenti. Dnes - 28. 3. 2019 - začal Jeden svět v Táboře. Budeme se těšit na reakce filmových diváků na naše plakáty.

Mgr. Marta Kotková

VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019
VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019VÝSTAVA V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2019

Několik plakátů z výstavy Jeden svět 2019 v Táboře. (Archiv školy)