AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2017/2018

VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018

Stejně jako v minulých letech se i letos naše škola účastní doprovodných akcí festivalu dokumentárních filmů Jeden svět.  První fáze festivalu proběhla v Praze od 5. do 14. 3. 2018 a poté se festival přesunul do 36 měst v regionech; jedním z těchto měst je i Tábor (22. - 25. 3. 2018; program naleznete na https://www.jedensvet.cz/2018/tabor). 

Studenti multimediálního oboru (2.M) a grafického oboru (2.G, 3.G) pracovali na plakátech na téma Aktualizace systému. Plakáty budou budou vystaveny v táborské Caffe a Gallery MP7, a to od 21. 3. 2018 do 22. 4. 2018. Vernisáž se koná 20. 3. 2018 v 19.00 hodin. Srdečně zveme!

VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018

"Jeden svět během 20 let vyrostl v největší dokumentární filmový festival s tématikou lidských práv na světě. Pořádá jej společnost Člověk v tísni. Festival pracuje s širokou definicí lidských práv, a proto v programu najdete nejen filmy o politických kauzách a rozvojových tématech, ale i o sociálních otázkách, životním prostředí a životním stylu."

(Zdroj: https://www.jedensvet.cz/2018/o-festivalu)

VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018
VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018VÝSTAVA PLAKÁTŮ V RÁMCI FESTIVALU JEDEN SVĚT 2018
Vernisáž výstavy plakátů v táborské Caffe a Gallery MP7 21. 3. 2018. (Foto: David Peltán) 

"Vážení přátelé Jednoho světa,

čekejte prosím, aktualizujeme systém... takové téma si pro vás připravil letošní ročník festivalu. A nevybízí přitom k zamyšlení se nad výměnami softwarů, ale nad proměnami ve společnosti a politických systémech. Pomoci reflektovat změny u nás i ve světě a společně přemýšlet kam dál, vám v Táboře pomůže deset pečlivě vybraných snímků a s nimi i několik debat a workshopů.

Festival zahájíme dokumentem Nerodič o fenoménu moderních rodin, které už nejsou poskládány podle tradičního modelu táta, máma a dvě děti, ale aktualizují se podle potřeb do mnoha podob. Nerodiče si budete moci užít v té největší kvalitě, protože snímek je jeden ze tři letošních filmů, které nově promítneme v táborském kině Svět.

Tři jsou v našem výběru také české dokumenty, kromě Nerodiče se můžete těšit na v médiích diskutovanou Hranici práce a dokument Bohu Žel. Film o životě šesti cizinců hledajících domov na území České republiky přijede okomentovat režisér snímku Saša Dlouhý.

Táborské diváky jistě potěší film Silvana, mnohovrstevnatý snímek ilustrující témata bílé raperky, muslimky, aktivistky i obyčejné citlivé mladé ženy, a to vše v jedné osobně. Vizuálně a hudebně zajímavý příběh doplní DJs afterparty v kavárně MP7. Intimním vhledem do života jedné neobyčejné dívky je rovněž dokument Za hranicemi možností o gymnastce, jež je kvůli úspěchu ochotna snášet mnohé ústrky.

Za sebe bych všem doporučila oči otevírající snímek Čističi. Dokument nastiňuje fungování cenzury na sociálních sítích a zároveň vykresluje psychickou náročnost práce čističů, kteří nevhodné příspěvky z prostoru mažou.

V posledních letech ke stálým tématům patří systémové změny v Sýrii a Ukrajině a ani tento rok nebudou v programu chybět. Zastoupí je syrový snímek Rádio Kobaní a jímavě laděný Vzdálený štěkot psů. Samozřejmě v programu nechybí ani ekologicky zaměřený snímek a to film Azurová, který by rád pomohl aktualizovat náš postoj k plastům a jejich likvidaci.

Festival završí na první pohled oddechový dokument Rebelská střední v Berlíně, který nás ale povede k váženému zamyšlení nad českým vzdělávacím systémem a potřebou jeho zásadní proměny, aktualizace.

Pojďte spolu s námi hloubat nad tím, co by bylo třeba v naší společnosti aktualizovat, a jak na to společně můžeme jít. Těšíme se na vaši návštěvu v táborském kině Svět a kavárně MP7."

Lucie Šebánková, hlavní koordinátorka projektu