ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2017/2018

NABÍDKA INDIVIDUÁLNÍCH VEČERNÍCH PŘEDSTAVENÍ V DON TÁBOR NA JARNÍ SEZÓNU 2018

  • ROK NA VSI / Mrštíkové, Krobot - Horácké divadlo Jihlava
    mozaika lidských osudů v divadelní adaptaci románu českého realismu
  • DON JUAN / Moliere - Divadlo pod Palmovkou Praha
    trpká komedie o svérázném muži, kterému ležel svět u nohou, a přesto jej vyzval na souboj
  • MACBETH - too much blood / Shakespeare, DJ - Divadlo Na Zábradlí  Praha
    černá komedie na klasické téma (a navíc lekce angličtiny pro začátečníky)
  • TOLIK HLAV / Střihavka - Divadelní společnost  Kamila Střihavky Praha
    hořká komedie o přátelství, odvážných snech a lásce k big beatu na přelomu 70. a 80. let v tehdejším Československu
  • BALADA PRO BANDITU / Štědroň, Uhde - Jihočeská filharmonie České Budějovice
    koncertní provedení legendárního muzikálu s herci brněnského Divadla Husa na provázku
  • ČAPEK / Mašková, Khek - MDP - Divadlo Rokoko Praha
    inscenace o sklonku života velkého spisovatele a člověka


OBLOMOV

V rámci předplatného v DON Tábor navštívili naši studenti 10. 1. 2018 divadelní představení Oblomov, dramatizaci románu Ivana Alexandroviče Gončarova. Autory dramatizace jsou Hana Burešová a Štěpán Otčenášek (s použitím překladu Libora Dvořáka), režisérkou Hana Burešová. V titulní roli hrál Michal Isteník z Městského divadla Brno (držitel ceny Thálie za roli Čičikova v Gogolových Mrtvých duších; v širší nominaci na tuto cenu byl i za roli Oblomova a ve výroční anketě serveru i-divadlo.cz za něj získal třetí místo).

Komentáře studentů:

"Dne 10. ledna 2018 jsem se zúčastnila divadelního představení "Oblomov" , dramatizace románu I. A. Gončarova. Představení bylo velmi zajímavé, herci z Divadla v Dlouhé vtáhli  diváka do "romantického" příběhu, který vedl  k zamyšlení nad danou situací. Myslím, že nejsem jediná, kdo si po konci představení kladl otázku, zda svůj život žiju, jak bych nejlépe chtěla, podle svého uvážení."

Mája Dvořáková

"Představení, které vás pobaví i donutí k zamyšlení. I přes délku a náročnost příběhu z poloviny 19. století nedokážete myslet na nic jiného. Tak moc vás, i díky hereckému výkonu, hra upoutá a vtáhne do děje. Jsem vděčná, že jsem se mohla tohoto představení zúčastnit."

 Petra Šimková

"Hra na mě udělala velký dojem. Ze začátečního zmatku mě herci rychle vtáhli mezi sebe na jeviště a děj mě zcela pohltil. A tak jsem sledovala spletitý život Ivana Ivanoviče, ruského statkáře, a první ´polovinu jsem "zhltla"  jedním dechem. Ale po přestávce se našemu milému začíná stávat stále více komplikací až ke zklamání ze života, vše hezké se zdánlivě zhroutí, ale to k životu patří. Zároveň celou hru doprovází vtipné poznámky všech postav, a tak jsem se velmi dobře bavila."

Anička Stifterová

ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU

V Divadle Oskara Nedbala v Táboře se v úterý 28. 11. 2017 konalo školní divadelní představení Romance pro křídlovku Františka Hrubína. V režii Miroslava Hanuše se představili členové kladenského divadla M. Vejdělek, J. Slánský, V. Čaněk, Z. Mixová, A. Rusevová, A. Kratochvílová, M. Večerka, M. Tichý, G. Vermelho (divadlokladno.cz)

"Divadelní adaptace básnické povídky Františka Hrubína přináší křehký příběh první lásky i prvního setkání se smrtí. Hlavní hrdina - mladík Vojta prožívá na prázdninách první sexuální dobrodružství s místní podivínkou Tonkou i první skutečné milostné vzplanutí s Terinou, dívkou od kolotoče. Ve vyprávění se vrací k zásadním momentům svého života, chvílím, kdy mladická nerozvážnost převážila nad zodpovědností, chvílím, kdy hledal sám sebe a staral se o nemocného dědečka. Prožijte spolu s námi atmosféru vlahých letních nocí, křehkých vzpomínek i bláznivou jízdu na kolotoči. Nedávno premiérovaná inscenace Městského divadla Kladno přináší jedno z nejpoetičtějších děl české literatury pod osobní taktovkou hostujícího režiséra Miroslava Hanuše. Velkorysá a vysoce esteticky pojatá scéna, v níž se potkává poetika poutě i jezu, je podpořena citlivým světelným  talentované Gabriely Vermelho, femme fatale v personifikaci křídlovky."

(Zdroj: http://www.divadlotabor.cz/program/romance-pro-kridlovku)

Komentáře studentů:

Divadelní den v Táboře. V úterý 28. 11. 2017 jsme navštívili táborské Divadlo Oskara Nedbala, kde se chystalo představení Romance pro křídlovku, ztvárněné  divadelníky z Kladna. Jak už mám ve zvyku, prošla jsem si dopředu herecké obsazení a recenze od jiných diváků, abych měla alespoň lehkou představu o tom, co mě čeká. Nejvíc jsem se těšila na herečku A. Rusevovou, jelikož jsem se s ní setkala už několikrát prostřednictvím televizních seriálů. Představení mě ani v nejmenším nezklamalo. Celá scéna na mě působila velice profesionálně. Ať už se poohlédnu za zdařilým výběrem kostýmů, prací se světlem, nebo v neposlední řadě personifikací křídlovky v podání Gabriely Vermelho. Pokud někdo toto představení nestihl, a bude mít možnost na něj v budoucnu zavítat, být Vámi, určitě bych neváhala."

 Mája Kučerová, 4. K

Romance pro křídlovku. Většina z vás zajisté ví, že Romance pro křídlovku je básnické drama napsané Františkem Hrubínem, který je vystavil na kontrastu mezi životem a smrtí. Role všech postav jsou ztvárněny velmi věrohodně a profesionálně, ať už jde o senilního dědečka, rozpustilou, ale jemnou Terinu či její divoký protipól v podobě Tonky. I přes nepříjemné technické problémy a složitost děje je Romance vskutku zdařilou inscenací Hrubínova díla. A to vše i díky práci režiséra Miroslava Hanuše a herců, mezi něž patří M. Vejdělek, J. Slánský a dalších."

 Michal Lukáč, 4. D.
 

LABYRINT SVĚTA

Ve spolupráci s Kulturním střediskem města Bechyně zorganizovala PhDr. Iva Vágnerová školní divadelní představení Labyrint světa. Proběhlo v bechyňském kině 7. 11. 2017. Jednalo se o adaptaci známého díla Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce, jejímž autorem je Víťa Marčík.

Víťa Marčík (1963) je zakladatel a čelní představitel alternativního divadelního spolku Teátr Víti Marčíka, kde působí jako scénárista, herec, režisér a hudebník. Původním povoláním je elektrikář. Vystudoval Lidovou konzervatoř v Ostravě, žije v Drahotěšicích. "Labyrint jsem chtěl vyprávět, protože mám také touhu zjistit, proč jsem tady.Ale hlavně chci konečně poznat toho, který, když jsme nebyli doma, uklidil nám v bytě a naplnil ledničku vším, co máme tak rádi."

"Labyrint jsme chtěli vydat, protože máme také touhu zprostředkovat nám všem možnost neloučit se ještěpo Víťově představení s moudrým a nadčasovým textem. Díky představení máme v sobě uklizeno jako v pokojíčku, naše duchovní lednice jsou naplněné tím, co potřebujeme a po čem naše srdce a duše touží, ale co kdyby přišla nouze a Víťa s Amosem někde za horama... Proto tato kniha, navíc s bonusovou Pohádkou o lásce."

(Zdroj: Labyrint světa, vydalo ANAON, o. s., Liberec, 2013)

Ohlasy studentů:

"Takto zpracovaná hra na mě působila velice kladně. Úvod celého přestavení byl pojat netradiční formou, která pobavila, ale zároveň jste si zapamatovali důležité informace o J. A. Komenském.  Líbilo se mi zapojení hudby, která celou vážnou hru jistým stylem odlehčila, stejně jako malá přerušení hry. Dobře také vypadaly kulisy, vše bylo takové „příjemné“ na pohled. Jediné, co bych tomu vytkla, byla délka představení. Co se týče doplňkové pohádky o lásce (svým způsobem se k danému tématu hodila), byla velice pěkná. Sice smutná, ale přesto pravdivá a pro mnohé k zamyšlení. Vůbec nevadilo, že nám ji p. Marčík jenom vyprávěl. Působilo to ohromným dojmem. Celé představení bych vřele doporučila."

A. Kocmichová, 3.G

 

"Líbilo se mi, že díky hereckému umu pana Marčíka jsem měla pocit, jako kdybych se skutečně ocitla na místech, kde se právě příběh odehrával. Obdivuji i to, že dokázal jen pomocí sebe, nebo i některých rekvizit ztvárnit všechny role, jichž bylo bezpočet. Průpovídky, které p. Marčík sem tam vsunul mezi příběh samotný, byly velice osvěžující a člověk se mohl na chvíli nesoustředit na hru. Pohádka o lásce, kterou nám na konci vyprávěl, se mi velice líbila a myslím, že byla velmi poučná a k zamyšlení, protože opravdu, jak říkal p. Marčík, „nejdřív by měla přijít Amor a až potom teprve Eros.“Nakonec bych chtěla ještě jednou vyjádřit svůj obdiv k hereckému umění, které mě včera tak oslovilo, pobavilo, ponaučilo, možná i trochu obohatilo, ale hlavně uchvátilo."

M. Strnadová, 3.G

"Na divadelní hře p. Marčíka se mi nejvíce líbil jeho herecký výkon v doprovodu geniálně vyrobených kulis. Občas mám tendenci se v divadle ztrácet mezi postavami, což se mi zde vůbec nestalo, a to i přes to, že p. Marčík tam stál sám a pouhým hlasem a gesty nebo i rekvizitami znázorňoval různé postavy. Líbilo se mi, jak podal hru svým stylem a donutil nás o příběhu přemýšlet. Je velmi sympatický a charismatický, a i když se to někomu mohlo zdát dlouhé nebo i nudné, tak mě to moc zaujalo."

 A. Janoušková, 3.G

 


PODZIMNÍ PŘEDPLATNÉ 2017 V DON TÁBOR

I letos pokračuje spolupráce s Divadlem Oskara Nedbala Tábor. Mgr. Ludmila Krůčková a Soňa Houdková připravily nabídku večerních představení pro studenty v podzimní sezóně.

  • PETROLEJOVÉ LAMPY / Havlíček  -  Divadlo Petra Bezruče Ostrava
    paralyzující thriller o chorobách venerických, vyhořelých lampách a vyprázdněném srdci
  • KRÁSKA A ZVÍŘE / Hrubín  -  Východočeské divadlo Pardubice
    poetický pohádkový příběh o dobru, zlu a zázraku lásky s hudbou a písněmi zpěváka a skladatele M. Hrůzy
  • SAMETOVÁ  NOC / Schulczová, Olekšák  -  Divadlo v Řeznické Praha
    mrazivé drama o moci, revoluci a převlékání "sametových"  kabátů s M. Etzlerem a Z. Slavíkovou
  • LOUSKÁČEK / Čajkovskij  -  Moravské divadlo Olomouc
    klasický pohádkový balet v adventním čase
  • ŽENA Z KORINTA / Daněk  -  Divadlo Viola Praha
    H. Maciuchová v hříčce o starověkém dramatikovi Euripidovi a o tom, jak třeba mohla vzniknout  jeho nejslavnější tragédie Médeia
  • OBLOMOV / Gončarov  -  Divadlo v Dlouhé Praha
    dramatizace slavného románu se strhujícím M.Isteníkem, držitelem herecké  Thálie i Ceny Alfréda Radoka