ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2016/2017

ZA KULTUROU DO PRAHY

Červen je pro většinu studentů časem školních výletů, a proto jsme pro žáky naší školy připravili na úterý 13. 6. 2017 celodenní výlet do Prahy. No, a jelikož jsme umělecká škola, tak s velkou dávkou kulturních a uměleckých zážitků.

Z bohaté nabídky výstav a divadelních představení jsme se rozhodli pro návštěvu Galerie Mánes, kde probíhá výstava Lukáše Musila (MUSA) pod názvem Signatura. Jde o první takto rozsáhlou pražskou expozici mladého výtvarníka, který už dosáhl uznání jako mezinárodně proslulý tatér. Hlavním tématem výstavy je vzájemný vztah člověka a zvířat. Díla tohoto mladého výtvarníka jsou velmi osobitá, někdo by řekl „čmáranice“, ovšem podle reakcí studentů vzbuzují v každém návštěvníkovi galerie zvědavost a touhu přečíst si obraz do hloubky.

ZA KULTUROU DO PRAHYZA KULTUROU DO PRAHYZA KULTUROU DO PRAHY

Dalším místem návštěvy byla již tradičně Kampa. Kouzelné místo s pohledem na Vltavu, rozsáhlým parkem vyzývajícím k odpočinku a relaxaci a hlavně s muzeem, které nabízí jedinečné expozice. Letos nás zaujala velká přehlídka díla Adolfa Borna, která byla uspořádána u příležitosti výročí úmrtí tohoto jedinečného výtvarníka, jenž nebyl jenom ilustrátorem ale také uznávaným grafikem a scénografem.

Procházkou po turisty přeplněném Karlově mostě, mimochodem také s přehlídkou pouličních výtvarníků a hudebníků, jsme se dostali k Národnímu divadlu, kde na studenty čekala prohlídka historické části divadla s odborným a zajímavým výkladem o historii „zlaté kapličky“. Ta neměla chybu! Divadlo jsme si prohlédli doslova od sklepa až po půdu. Studenti měli možnost vidět základní kameny divadla, dozvěděli se spoustu zajímavých historek o architektonickém zpracování stavby, o stavitelích a výtvarnících. Velkým zážitkem bylo také zpřístupnění střechy ND a pohled na Prahu z výšky.

ZA KULTUROU DO PRAHYZA KULTUROU DO PRAHYZA KULTUROU DO PRAHY

Na závěr dne jsme zhlédli divadelní představení Manon Lescaut v hlavní roli s Vladimírem Polívkou a Pavlínou Štorkovou. Zmodernizovaný milostný příběh v režii Daniela Špinara byl uměleckou tečkou příjemně stráveného dne v matičce Praze.

Soňa Houdková

Ohlasy studentů:

Podpis Můzy  
"Milujete skvrny a cákance ve tvaru rostlin a zvířat ? Pokud ano, tak vás návštěva výstavy s názvem Signatura od českého umělce Lukáše Musila, vystupujícího pod pseudonymem Musa, jistě ohromí /ochromí ?/. Protože přesně takto se cítila naše studentská skupina. Ti, kteří nepadli před dvoumetrovými plátny na kolena, padli na lehátka, ze kterých mohli sledovat celou parádu."

Michal Lukáč  3.D

Kýbl barvy a obal od Fidorky
"Po našem skvrnitém prvním prožitku jsme se po částech přesunuli na následující návštěvu, dostatečně známého Muzea Kampa. A tam jsme zřeli vskutku poutavou sbírku opět moderního umění, nehynoucích velikých pláten, pokrytých často jednou, někdy i dvěma barvami. Opravdoví "fajnšmekři" si mohli vychutnat zarámované obaly od čokolád."

Michal Lukáč  3.D

Kde se rodí světy   /Born - narodit se/
"Ten, kdo nerozuměl modernímu ? umění, nemusel ronit slzy, neboť se mohl ponořit do nostalgie, kterou  probouzela expozice děl Adolfa Borna. Mezi známými tvářemi jste mohli poznat Macha a Šebestovou, Jonatána, ale i Mloky, bájné stvůry, anebo netvory propletené jazyky, však to znáte. Po této psychicky vyčerpávající výstavě jsme se odebrali degustovat naše zážitky do parku, a odtud se přemístili do Národního divadla, kde nám byla stručně převyprávěna historie ND, společně s ukázkou epochálních kamenů, základů našeho ND."

Michal Lukáč  3.D

"A po individuálním volnu jsme se sešli v 18.15, neboť v 19.00 už začínalo dlouho očekávané divadelní představení. Už po šesté se před ND začali shromažďovat gentlemani v oblecích, po boku elegantních dam, dívek a slečen. A to ve mně vzbudilo  velmi příjemný pocit, protože i z nás všech se rázem stali elegantní lidé. Škoda jen, že na jediný den. A tak jsme po obdržení vstupenek, instrukcí povzneseně odcházeli do divadla, foyer, na svá místa. Značnou výhodou byla odpolední naučná prohlídka, díky které jsme nebloudili a lehce našli naše místa na 1. galerii. A JE TO TU. Světla zhasla a my se stali  svědky divadelního ztvárnění Manon Lescaut od Vítězslava Nezvala. Nejvíc mě zaujal rytíř de Grieux, kterého, přesvědčivě zahrál Vladimír Polívka.  Krásně nastínil povahu rytíře a jeho čistou lásku k Manon. Nesmím však zapomenout ani na ostatní herce, neboť i jejich výkony byly skvělé. Moc se mi divadlo líbilo, jsem velmi ráda, že jsem se mohla zúčastnit. Hodnotila bych celý výlet do Prahy kladně."

                                                                                    Mája Kučerová   3. K 

Ředitelství školy děkuje Soně Houdkové a Mgr. Ludmile Krůčkové za zorganizování zajímavé exkurze a návštěvy divadelního představení.

 

JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA

Ve čtvrtek 23. 3. 2017 navštívili žáci třetích ročníků školní divadelní představení v Divadle Oskara Nedbala v Táboře Jak je důležité míti Filipa anglického dramatika a spisovatele Oscara Wildea. Poděkování za zorganizování návštěvy představení patří Mgr. Ludmile Krůčkové a Ing. Jaroslavě Bínové.
 
Hru nastudovalo Městské divadlo Mladá Boleslav v režii Pavla Kheka (hrají: M. Ruml, A. Petráš, R. Madeja, I. Nováčková, S. Milková, S. Černodrinská, K. Frydecká, M. Koníček, P. Nedvěd, H. M. Maroušková; více na http://www.mdmb.cz/).

Jedná se o konverzační komedii britského spisovatele irského původu o dvou mladých gentlemanech, kteří si pohrávají s pravdou, jen aby vnesli do svého poklidného venkovského života trochu vzrušení. Vymyslí si imaginární přátele, kteří jim začnou přerůstat přes hlavu v okamžiku, kdy jim poplete hlavu láska.

Klasika s podtitulem lehkovážná komedie pro vážné lidi o lásce a námluvách ve vyšší společnosti s řadou překvapivých zvratů a nenapodobitelným suchým anglickým humorem je hereckým koncertem Matouše Rumla a Aleše Petráše.

(Zdroj: http://www.divadlotabor.cz/program/jak-je-dulezite-miti-filipa)

Komentáře studentů:

"Táborské divadelní představení, dne 23. března 2017, můžeme hodnotit  jako vskutku povedenou inscenaci hry Oscara Wilda "Jak je důležité míti Filipa". Požitek z bravurních hereckých výkonů a perfektní choreografie bohužel narušovaly možná až příliš moderní písně a nemístný smích Cecílie. Celkovou atmosféru dotvářely dynamické kulisy pestrých barev a dobové kostýmy. Kolem a kolem hra je ztvárněna výborně, spíš určena pro mladší generace, ale jistě neurazí i starší diváky."

                                                                                              Michal Lukáč 3.D

"Nejprve bych ráda vyzdvihla herecký výkon Jacka Worthinga a Algernona Moncrieffa. Vžili se do rolí naprosto suverénně, přesvědčivě a s humorem. Co naopak musím vytknout, je místy nedobré ztvárnění Cecílie, kdy herečka několikrát "vypadla"  ze své role nezadržitelným smíchem. Kostýmy a kulisy byly velice příjemné a zapadaly do děje, který se na jevišti odehrával. Krokem vedle bylo zvolení hudby. Příliš moderní hudbu doplňovaly místy až přehnané erotické narážky a skryté významy.  Zároveň však asi chápu záměr přiblížit takto moderně tuto hru mladým divákům. Celkově hra působí převážně dobře, a určitě by jí prospělo časově zkrátit (150 minut). Se spolužáky celkově hodnotíme na 72 %."

                                                                                                Mája Kučerová a celá 3.DK


DIVADELNÍ PŘESTAVENÍ LEGENDA V+W ANEB PŘÍBĚH OSVOBOZENÉHO DIVADLA

V úterý 14. 3. 2017 proběhlo v KD Bechyně školní divadelní představení s názvem Legenda V+W aneb Příběh Osvobozeného divadla, které odehrálo Divadélko pro školy Hradec Králové (v režii Karla Morávka j.h.). Poděkování za zorganizování návštěvy divadla patří PhDr. Ivě Vágnerové.

Toto divadelní představení je souborem ukázek nejslavnějších divadelních her autorů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Ve více než šedesáti minutách přibližuje divákům nejzásadnější okamžiky života a kariéry těchto mistrů českého humoru. Odborný výklad doplňují chronologicky řazené úryvky dialogů a písní, dokumentující rozsah a význam tvorby Osvobozeného divadla a jeho vliv na vývoj českého divadla 20. století.

Počátky a studentskou recesi zachycuje ukázka z avantgardní West pocket revue, období romantických komedií do roku 1932 pak symbolizuje dialog šermířů ze známé hry Golem. S ohledem na historické události v předválečném Československu jsou do představení jako příklad politické a sociální satiry zařazeny ukázky ze Světa za mřížemi a hlavně protifašisticky laděné Nebe na zemi. Pro střední školy je uváděna i část forbíny Jana Wericha s Miroslavem Horníčkem z totalitních padesátých let o svobodě slova. Představení uzavírá slavná poprava kanónem z Faty Morgány, ve které účinkují dobrovolníci z řad diváků.

Celé představení je koncipováno jako neobvyklá výuková hodina s důrazem na kontakt s diváky, doplněná navíc originální hudební úpravou písní Jaroslava Ježka. Pořad Legenda V+W aneb Příběh Osvobozeného divadla je vhodný nejen jako doplněk výuky či součást přípravy k maturitě, ale především poutavou formou poskytuje základní informace pro všeobecné kulturní povědomí, které by mladý divák bez ohledu na věk měl mít.

(Zdroj: Leták k divadelnímu představení)

JARNÍ PŘEDPLATNÉ V DIVADLE DON TÁBOR

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře nabízí studentům další zajímavá večerní představení. Zájemci se mohou informovat u paní vychovatelky Soni Houdkové na DM a u Mgr. Ludmily Krůčkové.

  • BÍLÁ NEMOC - Východočeské divadlo Pardubice - klasické drama Karla Čapka
  • MALOVANÉ NA SKLE /Bryll,Gartnerová/ - Městské divadlo Zlín - zbojnický muzikál autorů Brylla a Gardnerové
  • SKLENĚNÝ ZVĚŘINEC - Agentura Harlekýn Praha - americká poválečná klasika T. Williamse
  • NA MISKÁCH VAH - MDP - Divadlo ABC Praha - strhující drama o poválečném uspořádání autora Harwooda
     

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ "MARYŠO! EVO! DOM!"

Ve čtvrtek 8. 12. 2016 se v DON Tábor konalo divadelní přestavení pražského divadla Spektákl Maryšo! Evo! Dom! Jde o pohled dnešní mladé generace na tradiční příběh dívek, které daly přednost zakázané lásce před voláním svých rodičů.

Koláž klasických děl českého realistického dramatu, jejichž hrdinky se pro své ideály rozhodly vzdorovat tradici. Tragické příběhy nenaplněné lásky, manželství z donucení, podřízenosti, předsudků, ale i tvrdohlavosti, vášně a odhodlání. Eva a Maryša, Mánek a Francek, Samko a Lízal. Manželé a milenci a láska až za hrob. Jedna se z nešťastné lásky utopí, druhá otráví svého manžela. Muselo to tak skutečně skončit?
 

TAK TROCHU SVÁTEČNÍ SHAKESPEAROVSKÁ POŠTA

Na středu 12. října 2016 bylo připraveno divadelní představení Tak trochu sváteční shakespearovská pošta v DON Tábor. Autory představení jsou Daniel Dobiáš a Martin Hilský. V roce 400. výročí od úmrtí velikána světové dramatické tvorby reprízuje KD Bechyně výjimečný literárně hudební pořad o Shakespearových Sonetech v překladech Martina Hilského a v hudební interpretaci Daniela Dobiáše.

Martin Hilský zajímavou formou přibližuje Shakespearovy Sonety v kontextu anglické a evropské renesance. Daniel Dobiáš zhudebnilk a prezentuje Sonety jako výrazové šansony. Výsledkem je jedinečný pořad, který má současně vzdělávací přesah a neotřelou formou přibližuje skvostné texty divadelního básníka.

Prof. PhDr. Martin Hilský, Csc., dr.h.c., MBE, profesor anglické literatury, překladatel, shakespearolog. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 byl vyznamenán Medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenou za literaturu a překlaatelské dílo. Vrcholem jeho rozsáhlé překladatelské činnosti je kniha William Shakespeare: Dílo, kde je shromážděna kompletní dostupná Shakespearova literární práce ddoplněná analytickými texty.

Ve středu 12. října 2016 se konalo divadelní představení v Divadle Oskara Nedbala v Táboře. Autory představení jsou Daniel Dobiáš a Martin Hilský. V roce 400. výročí od úmrtí velikána světové dramatické tvorby reprízuje DON Tábor výjimečný literárně hudební pořad o Shakespearových Sonetech v překladech Martina Hilského a v hudební interpretaci Daniela Dobiáše.

Martin Hilský zajímavou formou přibližuje Shakespearovy Sonety v kontextu anglické a evropské renesance. Daniel Dobiáš zhudebnilk a prezentuje Sonety jako výrazové šansony. Výsledkem je jedinečný pořad, který má současně vzdělávací přesah a neotřelou formou přibližuje skvostné texty divadelního básníka.

Prof. PhDr. Martin Hilský, Csc., dr.h.c., MBE, profesor anglické literatury, překladatel, shakespearolog. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 byl vyznamenán Medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenou za literaturu a překladatelské dílo. Vrcholem jeho rozsáhlé překladatelské činnosti je kniha William Shakespeare: Dílo, kde je shromážděna kompletní dostupná Shakespearova literární práce ddoplněná analytickými texty.


Ohlasy studentů:

"Divadelní představení bylo přesně takové, jaké jsem si představoval. Pán, který sonety vyprávěl či citoval, měl velmi příjemný hlas a vše dokázal i pro nás laiky dobře vysvětlit (odborná slova). Působil klidně a hlavně bylo znát, že se v tom opravdu vyžívá. Spoustu věcí dokonce oživil a sem tam i zavtipkoval. Naopak pán, který hrál na klavír mě zklamal. Věřím tomu, že klavírista má opravdu talent, ale do některých sonetů se zkrátka netrefil. Hudba byla smutná i v sonetu, kde byla "sranda". Jednoduše řečeno, díky tomuto představení jsem se více přiblížil k tak dobrému dramatikovi, jako byl W. Shakespear, a lépe jsem ho pochopil. Jsem rád, že jsem se představení mohl zúčastnit."

Pavel Smrž, 4.G

"Dopoledne 12. října 2016 se konal v táborském Divadle Oskara Nedbala pořad anglisty a překladatele Martina Hilského s hudebním doprovodem pana Daniela Dobiáše. Část naší školy ho jela navštívit, abychom měli nějaké to kulturní zpestření. Než jsme se měli přemístit do sálu, zdržel to prodloužený výklad již zmíněného překladatele při jeho předchozím pořadu. Kolem půl jedenácté jsme už seděli v sále a čekali na zahájení. Na pódiu byl připraven klavír, mikrofon, stůl se židlí a kniha Shakespearových sonetů. Nastalo ticho a přišli se nám představit dva muži - již zmíněný Martin Hilský a Daniel Dobiáš. Pan Klavírista zasedl za klavír a pan Překladatel za stůl a otevřel knihu. Pan Hilský nám začal vysvětlovat, jaké kouzlo je v anglické literatuře, jak je těžké překládat anglický jazyk do českého a proč tomu tak je. On sám tím byl neskutečně zaujatý, moc to prožíval, bylo vidět, že tím žije celý svůj život a že ho to dojímá a dává do toho celé své srdce. A to bylo to kouzlo. Ta atmosféra, kterou předával do sálu, byla opravdu obrovská. Než začal předčítat, nejdříve nám vysvětloval, o čem sonet vypráví, a až pak začal s pár sonety a po každém z nich začal pan Dobiáš hrát na klavír a zpívat ty přeložené sonety. Občas byl jeho zpěv opravdu hlasitý, až to kazilo celkový dojem vystoupení.

Pouto mezi oběma muži bylo silné. Člověk jako pan profesor Martin Hilský by nikdy nedovolil, aby mu někdo kazil jeho lásku (jeho překlady) špatným zpěvem. Přesto se mi hlas a zpěv Daniela Dobiáše moc nezamlouval. Ovšem je jasné, že by pouhé čtení uspávalo posluchače, přestože to bylo zajímavé a naplňující.

Je neskutečné, že se stále najdou lidé, kteří chtějí své znalosti a vědomosti posílat dál. Snad se našim kantorům zase naskytne příležitost zorganizovat takhle hezké dopoledne, abychom se mohli nadále vzdělávat a získávat znalosti ohledně literatury."

Miroslava Hadová, 3.G

 

PODZIMNÍ PŘEDPLATNÉ V DON TÁBOR

Ve spolupráci s DIivadlem Oskara Nedbala v Táboře proběhly návštěvy těchto večerních představení:

  • KDO JE TADY ŘEDITEL? - Švandovo divadlo Praha - současná úspěšná dánská komedie Larse von Triera
  • KREUTZEROVA SONÁTA  - Jihočeské divadlo České Budějovice - hra o lásce, zradě a vraždě vycházející ze skandální novely slavného L.N.Tolstého
  • PROTEST, REST  -  Švandovo divadlo Praha - dvě aktovky, dva spisovatelé (Havel, Hejduk), absurdní humor
  • FILMMAKEŘI  - Jihočeské divadlo ČB - hra o tom, jak se dělá velký hollywoodský trhák