DÍVČÍ KOPANÁ

Vánoční turnaj dívek v soběslavské hale 16.12. 2014


V předvánočním čase se připravoval už 9. ročník turnaje v dívčí kopané. V soběslavské hale si dala dostaveníčko stejná sestava jako loni, tedy Gymnázium Soběslav, SZŠ Tábor, OTŽP Veselí nad Lužnicí, OA Jindřichův Hradec a SUPŠ Bechyně. Hrát se bude jako vždy 4 hráčky v poli + brankářka, 1 x 20 minut. V úterý 16. 12. 2014 je všechno připraveno, můžeme začít. Jenže… Čím blíž k turnaji bylo, tím víc se zdálo, že tam pojedeme turnaj zorganizovat, ovšem bez dívek! Bolehlavy, chřipky, průdušky, kotníky, račte si vybrat! Nemocemi zdecimovaný tým se přece jen vydává do pošmourného deštivého rána. Je vidět, že holky jedou na turnaj s velikou obavou, aby nebyl po loňském prvním místu nějaký propadák. Tak uvidíme. Pro jistotu ale Majda Tonková všem pomalovala tváře válečnými barvami. Třeba to pomůže?!

Hned první zápas ukazuje, že turnaj nebude žádná procházka. Bojovný tým táborské zdrávky nás slušně prohání a i když se do šancí dostaneme, všechno jde mimo nebo necháme vyniknout jejich šikovnou brankářku. O výsledku nakonec rozhodl gól Barči Pickové po nenápadné střele a hlavně se v bráně začala rozjíždět k velkému výkonu Verča Hrdličková.

Ve druhém zápase nás čeká tým OA Jindřichův Hradec plný házenkářek, které nejsou zvyklé uhýbat. A klasika, po mizerném začátku velice rychle prohráváme! Tady se hodně projevil zdravotní stav našich holek. Místo většího pohybu se s kašlem a očima zalitýma rýmou pouštějí do těžkého přetlačování o každý míč. Když už se zdálo, že to opravdu nepůjde, Majda Tonková našla mini uličku a Míša Šedivá k tyči pohotově vyrovnala. Pak dost zářila Verča v bráně. Byla skvělá na brankové čáře a hodně vypomáhala obraně šikovným vybíháním. Když už jsme byli smířeni s remízou, Míša Šedivá našla zpětnou přihrávkou Simču Koudelkovou a její sraženou střelu doklepla Týnka Vacková. Po těžkém průběhu zápasu zlatá výhra a tři body do tabulky.

Ve třetím kole nás čekal tým z Veselí, který hrál velice dobře a vesele naděloval. A tady jsme holky nepoznávali. Sice jsme dostali dost nešťastný gól hned po 15-ti vteřinách, ale ohromné nasazení a bojovnost vyrovnávaly zdravotní hendikep a herní převahu soupeře. Když pak na zpětnou přihrávku naběhla Majda Tonková a vyrovnala, začali jsme doufat. A v těch chvílích se ukázalo, jak je důležité mít dobrého brankáře. Verča Hrdličková se ukázala jako výborná opora. Veselské „střelky“ dost často jen nevěřícně kroutily hlavami, co všechno jim pochytala. Docházející síly nakonec rozhodly a Veselí se podařilo přece jen ještě jednou zavěsit a zaslouženě zvítězilo.

Poslední zápas se Soběslaví už byl jen o tom, jestli se podaří ještě najít nějaké síly, možná spíš vůli. A zase začínáme chybou v obraně a gólem! První gól Sobíků v turnaji musíme samozřejmě dostat my! Už potřetí budeme dotahovat náskok soupeřů. Obrat na sebe nechal chvíli čekat a pak to zlomila Týnka Vacková. Napřáhla z dálky a slušná křížná pecka se odrazila od tyče do brány. Takovou ránu jsme od Týnky ještě neviděli. A za chvíli Týnka zápas otočila. Dobře se zorientovala v chumlu před bránou a její klasická šikovná dorážka se třepetala v síti. A pak nás zase dlouho držela Verča v bráně. Soběslavské holky vycítily šanci a Verča se rozhodně nenudila. A když se blížil konec zápasu a tlak Sobíků vrcholil, Ivča Matoušová vybojovala míč u zdi, posunula ho Míše Šedivé a ta nedala brankářce šanci. Uf, pěkná makačka s náramným koncem. To bojové malování fakt pomohlo!

Na holkách byla vidět veliká úleva, že turnaj zvládly. Takhle zmordovaný a utahaný tým snad ještě v našich štěstíčkových dresech „SUPŠ - Reality Horňák“ nehrál. Ale přes všechny nepříjemnosti jsme získali krásné 2. místo a radost byla ohromná.

A jednotlivci? Absolutní hvězdou týmu byla Verča Hrdličková v bráně a na druhém místě má velikou zásluhu. V útoku se moc nedařilo. S chřipkou a nervozitou bojovaly Barča Picková (1 gól) a Míša Šedivá (2 góly), nejlepší byla Týnka Vacková (3 góly). Obrana hrála na vyšší úrovni a Majda Tonková (1 gól) , Simča Koudelková a Ivča Matoušová odvedly veliký kus kvalitní práce.

Naše sestava - Verča Hrdličková v brance, Ani Čurdová, Barča Jarošová, Simi Koudelková, Klára Kovaříková, Ivča Matoušová, Barčí Picková, Míša Šedivá, Majda Tonková ©, Týnka Vacková a vedoucí a organizátoři turnaje Vráťa Šťastný, Pišta Bernáth a Milan Vágner.

Turnaj tedy vyhrál tým Veselí, pohár za 2. místo přebírala naše nová kapitánka Majda Tonková, třetí místo jelo do Jindřichova Hradce, čtvrté si odvezly zdravotnice do Tábora a páté zůstalo smutným Sobíkům.

Na závěr byly ještě vyhlášeny i kategorie jednotlivců. Nejlepší brankářkou byla Jana Noháčová ze Zdrávky, nejlepším střelcem byla s 9 góly Blanka Břečková z Veselí, MISS turnaje se stala Tereza Drhová z Veselí a nejužitečnější hráčkou naprosto zaslouženě naše Veronika Hrdličková.

Turnaj byl výbornou akcí. Přinesl náramnou snahu a bojovnost všech družstev. Všem holkám také patří uznání a poděkování. Všechny parádně reprezentovaly své školy.

Vratislav  Šťastný

 

Vánoční turnaj dívek v soběslavské hale 16.12. 2014Vánoční turnaj dívek v soběslavské hale 16.12. 2014Vánoční turnaj dívek v soběslavské hale 16.12. 2014

Vánoční turnaj 2014 v Soběslavi. (Foto: Archiv školy)