AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014

Ve dnech 4. - 5. 4. 2014 proběhl v kulturním domě Metropol v Českých Budějovicích již 7. ročník veletrhu cestovního ruchu Jihočeský kompas 2014. Pořadateli jsou KD Metropol CB o.p.s. a Jihočeská centrála cestovního ruchu, záštitu nad akcí převzal hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, který také veletrh zahájil

Cílem projektu je představit široké veřejnosti a cestovním kancelářím nabídku příležitostí v oblasti cestovního ruchu a podpořit podnikatelské aktivity v této oblasti. Zároveň představit formou veletrhu a doplňkových aktivit aktuální téma cestovního ruchu „Jižní Čechy aktivní“ a upozornit na nepřeberné a často nové možnosti turistiky a rekreace v jižních Čechách. Předpokládá se účast více než 100 subjektů, a to nejen z jižních Čech, ale i ze sousedních krajů, Dolního Rakouska a Bavorska.

V rámci doplňkových aktivit (řemesla) se opět představila naše škola ukázkami točení na hrnčířském kruhu. Veletrhu jsme se zúčastnili již popáté, neboť jej považujeme za dobrou příležitost k propagaci školy i našeho tradičního řemesla.

NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014
NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014NAŠE ÚČAST NA JIHOČESKÉM KOMPASU 2014
Slavnostní zahájení Jihočeského kompasu 2014, školní a bechyňský "dvojstánek".
(Foto: Archív školy)

Dramaturgie veletrhu si klade za cíl naplnit oněch příslovečných „5 P“ a předložit je návštěvníkům v této podobě:

  • P/1 Pestrost - tematických výletů, cenově dostupných domácích i zahraničních pobytů. Veletrh představuje jižní Čechy nejen jako výjimečnou památkovou a přírodní destinaci, ale i jako region, kde se stále něco nového chystá a děje. Katalog, který doprovází veletrh, umožní návštěvníkům s předstihem si sestavit kalendář vlastních zážitků v roce 2014. Pestrou nabídku veletrhu doplňují informační centra z Plzeňska, středních Čech, Dolního Rakouska a Bavorského lesa. „Své“ si na veletrhu naleznou rodiny, baťůžkáři, cyklisté i zájemci o zahraniční dovolenou v Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku, Maďarsku, Slovensku a dalších zemích.
  • P/2 Podívanou - tou bude určitě korunovace nového pohádkového krále, při které režiséra Zdeňka Trošku vystřídá na trůnu Pohádkového království herec a chovatel koní Václav Vydra. Zde bude mít naše škola další zastoupení: zhotovujeme ceny, které budou podobně jako v minulých letech v rámci akcí Pohádkového království předány. Podívanou nabídne setkání s Michalem Vičarem, mladým dobrodruhem, který s přítelem a 40 let starým vozem Škoda MB objel svět. Krásné jihočeské kroje z nejrůznějších oblastí, taneční a pěvecký talent děvčat ve věku 9 – 15 let, přiveze na veletrh přehlídka „Jihočeská panenka 2014“. Zaujme cestovatelské vyprávění Karla Willingera „Za orchidejemi v jihoamerických pralesích“ a výstava jeho cestovatelských trofejí. Kompas respektuje rovnici: spokojené děti = spokojená rodina a přiváží z Tábora expozici Muzea LEGA a dokonce i královský novomanželský pár Kate a Williama zhotovené z marcipánu v Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře.
  • P/3 Poučení - obsluha prezentačních stánků seznámí zájemce se způsobem, jak efektivně pracovat s informačními systémy. Řada vystavujících nemá nic proti tomu, když se návštěvníci veletrhu pokusí hledat cenově nejvýhodnější varianty své dovolené a jsou připraveni, případ od případu poskytnout i veletržní slevu. Překvapí šíře nabídky, s jakou přicházejí na veletrh České dráhy.
  • P/4 Pohodu - nabízí doplňkový program veletrhu, který pod názvem „Talentinum“ umožní přihlížet zručnosti lidových tvůrců při zdobení velikonočních kraslic, malování podmaleb na sklo ve stylu historické šumavské malby, práci na kolovrátku, zručnosti, kterou vyžaduje hrnčířský kruh či řezbářské řemeslo, bez kterého se neobejde výroba loutek.
  • P/5 Pohostinnost - výtečné předvelikonoční menu připravuje Restaurace Metropol. Své produkty budou na veletrhu nabízet v rámci projektu „Chutná hezky. Jihočesky“ výrobci, které na veletrh pozvala Jihočeská agrární komora. Nebude mezi nimi chybět ani pověstný jihočeský med z Kaliště či obchod U Dobráka.

(Zdroj: Volně použita tisková zpráva veletrhu, více na http://www.jiznicechy.cz/jihocesky-kompas/)