PROJEKTY

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

ZAHRANIČNÍ PRAXE

ERASMUS 2022 - 23

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT

Škola získala grantovou podporu projektu „Stáže pro praxi, praxe pro život“ v rámci programu Erasmus+.  Na jaře v roce 2023 umožní 15 studentům dvoutýdenní pracovní stáž a dvěma absolventům tříměsíční stáž ve španělské Granadě.

Projekt: Erasmus+ Projekt: 2022-1-CZ01-KA122-VET-000074161

ERASMUS 2022

Po několika měsících příprav se konečně ve dnech 18. 6. – 1. 7. 2023 uskutečnil výjezd 15 studentů SUPŠ Bechyně do jihošpanělské Granady. Pracovní stáže se zúčastnili studenti 3. ročníku všech čtyř oborů – za Keramický design Lucie Mieglová, Kristýna Pajerová a Katka Šašinková; za obor Průmyslový design Barbora Toulová, Adéla Ťupová a Ema Vernerová; za Grafický design Karolína Havlíčková, Klára Kochová, Lucie Přibylová a Barbora Sekelská a za obor Multimediální tvorba Klára Koláčková, Anna Kubešová, Martin Plaček, Lukáš Prchal a Eliška Svobodníková.


STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

 

Stejně jako v předchozím roce byla náplní projektu práce v odborně zaměřených firmách. Studenti byli rozděleni do skupin a přiděleni do firem částečně podle předchozího online pohovoru s koordinátory, částečně podle vlastních požadavků a CV a částečně podle možností místních firem, které jsou ochotné studenty na praxe přijímat.

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

Studentky obou plastických oborů byli opět stejně jako minulý rok pohromadě a to v dílnách firmy, která vytvářela sádrové repliky ozdobných kachlů. Studenti tedy odlévali, čistili a následně kolorovali ornamentální sádrové výrobky. Studenti Grafického designu vytvářeli návrh redesignu webových stránek a příspěvky na sociální sítě o zajímavých místech v Granadě a studenti oboru Multimediální tvorba připravovali propagační materiály o městě přímo pro koordinující agenturu.

Kromě pracovních postupů museli studenti komunikovat s tutory a to se někdy neobešlo bez nedorozumění nebo určité nejistoty, ale zvládnout i takové chvíle je vždy součástí náhledu do praxe a to se vždy podařilo, všichni byli v závěru práce upřímně a velmi chválení.

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

 

Kromě pracovních míst měli studenti zajištěnou dopravu, ubytování se stravou, jízdné na městskou hromadnou dopravu a drobné kapesné. Koordinující agentura zařídila také několik poznávacích akcí. 

Letěli jsme z Prahy do Málagy a z Málagy do Granady objednaným autobusem. Ubytování bylo v centru města v příjemném hostelu White Nest, který měla koordinující organizace Universal Mobility vyhrazený pouze pro studentské skupiny, takže s námi v hostelu bydlelo více nebo méně dalších studentů nebo žáků. To si také vyžádalo určitý harmonogram pro vydávání jídel, které zajišťovala catteringová firma a do hostelu je dovážela. Vše fungovalo a bylo dobré, na výlety byly připravené sendviče, k dispozici byla káva, ovoce, takže nedostatkem nikdo netrpěl.

Koordinátoři pro studenty v jejich volném čase připravili několik mimopracovních aktivit. Nejprve hru s cílem zorientovat se v centru a poznat pár zásadních památek a orientačních bodů, návštěvu katedrály v Granadě, lekci španělštiny, procházky do zajímavých čtvrtí centra a výlet do Málagy s návštěvou Picassova muzea. Jedinečný zážitek pak byla prohlídka Alhambry – monumentálního komplexu středověké pevnosti maurských panovníků Granady s množstvím paláců, zahrad, věží a zbytků původního osídlení na vrchu nad Granadou.

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

Samostatně pak studenti poznávali různá zajímavá místa v centru města. Rušné uličky s množstvím kaváren a restaurací byly stále plné, cukrárny lákaly na skvělou zmrzlinu, parky byly příjemným osvěžujícím místem a pro romantické západy slunce se muselo vyšlapat na kopec.

Kromě koupání v moři v Málaze jsme podnikli výlet do přímořského městečka Salobreña s úžasně čistou vodou. Ještě jedno osvěžení v přírodě jsme si dopřáli a to výlet do kaňonu Los Cahoros kolem říčky Monachil u stejnojmenné vesnice. Říčka, pramenící v nedalekých horách Sierra Nevada, v tomto kaňonu vytváří vodopády i osvěžující tůně, cesta kolem ní se klikatí a vede po visutých lávkách i těsně podél skalních stěn, takže se procházka místy stává poměrně náročným sportovním výkonem.

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)

V závěru týdne pak ještě někdo absolvoval procházku kolem řeky Genil z městečka Pinos Genil. Tato řeka má prameny přímo pod nejvyšším vrcholem pevninského Španělska, pod horou Mulhacén, a je tedy také patřičně studená.

Celých 14 dní vše fungovalo velmi dobře. Zajišťující organizace a velmi příjemné koordinátorky Fátima a Dorota, Gloria a i ostatní zaměstnanci hostelu byli velmi milí, ve firmách práce plynula až na nějaká drobné nedorozumění také dobře, takže rozhodně byly podmínky pro to, aby si studenti svou stáž patřičně užili ve spokojenosti. A to se podařilo – množství silných zážitků, nových dovedností a zkušeností a ve zdraví návrat domů. 

Díky všem, bylo to krásné!

STÁŽE PRO PRAXI, PRAXE PRO ŽIVOT (2023)