AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2009/2010

CIPÍSKOVIŠTĚ 2010

V sobotu 15. 5. 2010 začalo Cipískoviště 2010. V letošním roce probíhala tvorba soch z písku na téma Léto... a je to! na písecké náplavce od 15. do 22. května. Naši skupinu tvořili studenti M. Reinišová, P. Prčková, J. Sedláček, M. Sedláček, L. Hazuka a Z. Ryneš; z pedagogů se vystřídali J. Novotný, L. Fábera a akad. soch. M. Oliva. Podobně jako v loňském roce naše skupina vytvářela tři pískové sochy.

Akce je součástí zahájení letní turistické sezóny v Písku. Slavnostní vernisáž se konala v sobotu 22. 5. 2010 dopoledne. Odpoledne se uskutečnil worshop tvorby pískových soch pro rodiče s dětmi a řada dalších kulturních akcí. Podrobnosti zájemci naleznou na www.cipiskoviste.cz.. O celé akci informoval písecký tisk a také Mfd v pondělí 24. 5. 2010 v příloze Jižní Čechy.

Naši studenti vytvořili tyto sochy:

  • Letní pohoda v Písku - figura tělnatého slunícího se muže v nadživotní velikosti (autorky: M. Reinišová a P. Prčková)
  • Vanilkový palec - téměř třímetrová socha ruky, která má místo vztyčeného palce kornout s točenou zmrzlinou (autoři: J. a M. Sedláčkovi; socha získala cenu senátora Miroslava Krejči)
  • Je libo houby? Kotrč! - asi 1,5 m vysoká socha houby (autoři: Z. Ryneš, L. Hazuka)

Pro všechny zúčastněné byla práce na sochách velikou zkušeností. Především fyzicky velmi náročná práce - ručně napěchovat tři masívní několikametrová bednění tunami písku není žádná legrace. Teprve potom může přijít na řadu výtvarná práce. Je fascinující sledovat vznik sochy z hromady písku. Výsledek přitom vůbec není zaručen. Přesvědčili se o tom bratři Sedláčkové: jejich socha v předvečer vernisáže utrpěla újmu, když se samy odlomily pečlivě vypracované prsty... I když to mrzí, není to žádná tragédie.

Velký dík za zdar celé akce patří nejen zúčastněným studentům, ale i pedagogům Aleně Kissové, ak. soch. Miroslavu Olivovi a Luďku Fáberovi. Již nyní se těšíme na další ročník - pokud budeme pozváni, rádi přijedeme.

CIPÍSKOVIŠTĚ 2010CIPÍSKOVIŠTĚ 2010CIPÍSKOVIŠTĚ 2010
Bechyňské sochy: Je libo houby? Kotrč!; Letní pohoda v Písku; Vanilkový palec
CIPÍSKOVIŠTĚ 2010CIPÍSKOVIŠTĚ 2010CIPÍSKOVIŠTĚ 2010
Ředitel školy Jiří Novotný, studenti a Miroslav Oliva při vernisáži 22. 5. 2010;
pohled na píseckou náplavku; senátor Ing. Miroslav Krejča a paní Eva Kadlčáková 
z pořádající agentury Apple Pie při slavnostním zahájení.
(foto: Pavlína Novotná)

Počasí letos pískovým sochám nepřálo: v neděli 23. 5. 2010 odpoledne přišel prudký déšť a kroupy; v noci z neděle na pondělí se Vanilkový palec zřítil a i ostatní sochy byly poškozeny...