DÍVČÍ KOPANÁ

VÁNOČNÍ TURNAJ DÍVEK V SOBĚSLAVSKÉ HALE 18. 12. 2012

V předvánočním čase se v soběslavské hale odehrál již 7. ročník turnaje v dívčím fotbale. Ke všeobecnému nadšení se sešla stejná sestava jako loni, tedy 6 týmů - Gymnázium Soběslav, Zdrávka Tábor, 2. ZŠ Bechyně, SOŠ OTŽP Veselí, OA J.Hradec a SUPŠ Bechyně. Hrálo se jako vždy 4 hráčky v poli + brankářka, 1 x 15 minut.

A jak si vedly bechyňské fotbalistky? Dívky ze základky bez bývalých opor bojovaly se staršími a fyzicky vyspělejšími soupeřkami srdnatě, jenže zatím nemají tolik zkušeností. Přestože nevyhrály žádný zápas, stydět se nemusely, uhrály slušný výsledek. Prohrály 0 : 1 se Zdrávkou, 0 : 6 s Jindřichovým Hradcem, 0 : 3 se Soběslaví, 1 : 6 se SUPŠ a 1 : 4 s Veselím.

SUPŠ šla do turnaje jako favorit, jenže to je pro nás role nedobrá. A bomba vybuchla hned v prvním kole! Než se naše holky rozkoukaly, soupeř z Veselí měl několik šancí a jednu z nich zaslouženě potrestal. Až pak jsme se do hry konečně dostali i my a Kája srovnala. Potom si slabší chvilku vybrala Štěpánka, nováček v brance, a zase jsme prohrávali. Když Eliška vyrovnala, zdálo se, že jsme z nejhoršího venku. Hromada šancí ale vyšla bez gólu, a tak jsme z jednoho z mála útoků soupeře zase inkasovali. Chvilku před koncem všechno zachraňovala Evička a když už jsme si chtěli oddechnout za mizernou remízu, soupeřky nám šouply ještě jeden. To bylo razítko na neskutečně mizerný výkon celého týmu především v obrané fázi. A vpředu zase těch nevyužitých šancí. Prostě zápas děs! Dívky z toho samy byly dost přešlé, ale musely k tomu ještě vyslechnout plno výčitek, některé i mírně zvýšeným hlasem. Plné odhodlání vlétly na Zdrávku, ale jedna bídná rozehrávka a zase jsme prohrávali. Naštěstí brzy vyrovnala Eliška a krátce nato skóre otočila výborně hrající Evička. Výkon šel viditelně nahoru, ale pořád to zdaleka nebylo ono. Zápas s Jindřichovým Hradcem měl úžasný začátek - pro Hradec! Za 5 minut jsme prohrávali 0 : 2 a zdálo se, že dívky už nic otáčet nechtěly. A pak začal koncert Evičky. Krátká stahovačka a rána ke vzdálenější tyči - 1 : 2. Chumel v brankovišti a šikovná teč - 2 : 2. Klička obránci, malé postrčení míče a překvapivá střela z minimálního úhlu - 3 : 2. Čistý hattrick během chvíle nám přinesl fajnovou výhru. Tím jsme Hradec dotáhli bodově a teď to chtělo nahánět skóre. Šance byla proti ZŠ. Za 4 minuty bylo 2:0 a zdálo se, že to půjde. A pak zase zbytečná chyba a ZŠ dala první gól v turnaji. Dívky to na chvíli zabrzdilo, ale pak skóre zase začalo pomalu narůstat. Kdyby ty naše ostrostřelkyně proměnily aspoň polovinu těch nejjasnějších šancí, bylo to minimálně 10! Ale to naše klasické ALE! Zvonily tyče, břevna, zeď za bránou omlácená, brankářka soupeře hvězda - to všechno je pro nás už klasika. V posledním kole bylo jasno: pokud vyhrajeme o 4 góly, jsme první, všechno ostatní znamená, že první je Jindřichův Hradec. Podle předváděné hry v podstatě nic nereálného, ale bylo jasné, že to jen tak nepůjde. Když jsme ale po 5 minutách vedli 2:0 góly Elišky a Tamary, zdálo se, že nepřízeň a smůlu přece jen na poslední chvíli zlomíme. Jenže tím byla naše aktiva vyčerpána. Pak už zase přišel festival zahozených šancí, někdy až neuvěřitelných, a když nám daly soupeřky z ojedinělého útoku gól, měli jsme hrůzu z dalšího až do konce. A tím bylo jasno.

Při hodnocení je fakt, že se hra postupně lepšila. Šílené zmatky a díry v obraně z prvního zápasu mizely a v útoku se celkem slušně dařilo přehrávat soupeřky a dostávat se kombinačně do dobrých šancí. Ale pak je proměnit, to je děs! Nejde se ale zlobit na hděvčata, když si vybavíte, co se děle na ligových hřištích. Buďme rádi, že to dívky hrají aspoň takhle!

A jednotlivci? Svůj standard odvedla brankářka Veronika Gigalová. V poli se tradiční bojovností prosadily Kája Vodičková a Tamara Patryová, nejlepší ale byla určitě Eva Kalinová, jejíž tah na branku a góly rozhodovaly nejvypjatější zápasy.

Naše sestava: Veronika Gigalová a Štěpánka Rolniková v brance, Martina Hliňáková (1 gól), Veronika Hrdličková, Eva Kalinová (6 gólů), Megí Mráčková, Eliška Myslivečková (4 góly), Tama Patryová ©(3 góly), Zuzka Soukupová, Míša Šedivá, Magda Tonková, Karolína Vopičková (2 góly) a vedoucí a organizátoři turnaje Vratislav Šťastný, Štefan Bernáth a Milan Vágner.

Turnaj tedy vyhrál tým z OA Jindřichův Hradec, my měli 2. místo, třetí k všeobecnému překvapení skončilo Veselí, čtvrtá Soběslav, o skóre pátá Zdrávka a šestá byla ZŠ Bechyně. Zase jsme tedy v Soběslavi nevyhráli. No, co se dá dělat...

Na závěr byly ještě vyhlášeny i kategorie jednotlivců. Nejlepší brankářkou byla Veronika Albrechtová (Zdrávka), nejlepším střelec Zuzana Šteflová (OA Jindřichův Hradec), nejužitečnější hráčkou Tereza Drhová (Veselí) a MISS turnaje naše Eva Kalinová.

Turnaj byl výbornou akcí. Přinesl náramnou snahu a bojovnost všech družstev. Všem dívkám také patří uznání a poděkování, všechny výborně reprezentovaly své školy.

 

Sled zápasů:

SUPŠ - Veselí 3 : 4 (1 : 1 Vopičková, 2 : 1 Myslivečková, 3 : 3 Kalinová), J. Hradec - Soběslav 3 : 0, 2. ZŠ Bechyně - Zdrávka 0 : 1, Veselí - Soběslav 5 : 3, SUPŠ - Zdrávka 2 : 1 (1 : 1 Myslivečková, 2 : 1 Kalinová), J. Hradec - 2. ZŠ Bechyně 6 : 0, Zdrávka - Veselí 1 : 0, SUPŠ - J. Hradec 3 : 2 (1 : 2, 2 : 2, 3 : 2 Kalinová), 2. ZŠ Bechyně - Soběslav 0 : 3, J. Hradec - Veselí 4 : 2, Soběslav - Zdrávka 3 : 0, SUPŠ - 2. ZŠ Bechyně 6 : 1 (1 : 0 Myslivečková, 2 : 0, 3 : 1 Patryová, 4 : 1 Vopičková, 5 : 1 Kalinová, 6 : 1 Hliňáková), Zdrávka - J.Hradec 1 : 3, 2. ZŠ Bechyně - Veselí 1 : 4, SUPŠ - Soběslav 2 : 1 (1 : 0 Myslivečková, 2 : 0 Patryová).

Vratislav Šťastný, trenér FC DM Bechyně