OSOBNOSTI

Vladimír Oppl (1953)

Narodil se 19. 1. 1953 v Ústí nad Labem, je absolventem naší školy z roku 1972. Dále studoval na VŠUP Praha u profesorů Jana Kavana a Josefa Matějovského. Na této škole působil i jako pedagog.

Akademický sochař Vladimír Oppl se řadí mezi nejvýznamnější české medailéry současnosti. Do jeho tvorby patří celá řada realizovaných návrhů pamětních mincí a medailí. Nejznámější z nich zná bez nadsázky každý občan České republiky. Jedná se o oběžnou dvacetikorunu s motivem jezdecké sochy sv. Václava od Josefa Václava Myslbeka. Z oběžných mincí vytvořil také již neexistující 50 haléř. S Českou mincovnou tak spolupracuje od jejího založení v roce 1993.

Mezi jeho další přední díla patří mince Nové město pražské ze série Karel IV., kterou zvolil prestižní časopis World Coin News v roce 1999 za nejkrásnější zlatou pamětní minci na světě. Vytvořil také portrétní medaili pro Václava Havla k jeho 75. narozeninám. Pro Českou mincovnu každoročně připravuje předlohu pro exkluzivní platinovou medaili s motivem významné české sakrální stavby. Těchto medailí se ročně razí pouze desítky kusů a představují jeden z technologických vrcholů mincovny.

Záběr Vladimíra Oppla je však ještě širší. Vytvořil například Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který uděluje nebo propůjčuje prezident osobám, jež se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a o lidská práva.

(Zdroj: http://www.ceskamincovna.cz/medaileri-461/ak--soch--vladimir-oppl_671/)