OSOBNOSTI

Egon Ivan Werner (1931 - 2013)

Narodil se 14. 5. 1931 v Bratislavě, je absolventem školy z roku 1950. Žil a pracoval v Novém Drahově u Chebu. Kromě výroby umělecké keramiky zde pořádal jazzové festivaly Hrnčířský swing. Koncerty, které mají skvělou atmosféru, jsou vzpomínkou na jeho bratra, jazzového muzikanta. Podstatnou část publika, které evidentně rozumí jazzu, tvoří skalní účastníci. Jsou tu lidé, kteří nevynechali ani jediný ročník a dost možná ani jediný koncert. 

Hrnčířský swing má své rituály. Vstupné je dobrovolné. Účastník si může koupit kalíšek z rukodělné dílny. Do něj se potom rozlévá celý večer zadarmo víno přivezené z jižní Moravy. A další rituál - keramik a pořadatel Ivan Egon Werner zval jenom kapely, které mají ve svém repertoáru kultovní skladbu festivalu. Jde o kompozici slavného jazzmana Duka Ellingtona Mood Indigo. Na statek se naučila jezdit špička českého jazzu, například Revival Swing Band, Memory Jazz Band, hrál tu i Láďa Kerndl nebo Ladislav Gerendáš.

Pan Egon Ivan Werner byl dlouhodobým sponzorem točířské soutěže, kterou pořádá naše škola. K naší velké lítosti pan Werner zemřel v červnu 2013.