AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2012/2013

PŘEDNÁŠKA ORGANIZACE ACET 3. 4. 2013

Dne 3. 4. 2013 proběhla na naší škola přednáška "Sex, AIDS, vztahy". Přednášejícím byl pan Josef Nadrchal z organizace Acet. Přednáška byla zaměřena na studenty prvních ročníků. Osobně jsem rád, že mnozí žáci již přednášku na toto téma měli možnost slyšet na základní škole. Mladí lidé jsou stejní jako v minulých generacích, ale jsou vystaveni daleko agresivnějším vlivům skrze média. Dnes je společnost nekontrolovatelně zahrnuta informacemi a podněty, které devalvují kvalitní mezilidské vztahy i správný, manželský, rámec lidské sexuality. Pornografie je běžně dostupná, příklady promiskuitního života mají dospívající i mezi vrcholnými politiky. K tomu radikálně přibývá dětí z rozvrácených rodin. Tyto děti si odnášejí z této zkušenosti rezignaci na možnost existence trvalého vztahu. Vztahu, který je založen na lásce a vzájemném respektu.

Přednášející již dopředu počítal s tím, že mnohé z dětí v prvním ročníku, již sexuálně žijí. Trefil se. Pro mnohé byla zřejmě novinkou, že jejich organismus není dostatečně vyzrálý fyzicky ani psychicky. Vztahy jsou pro lidi velice důležité.  Špatný rámec promiskuitní sexuality sebou nese riziko nákazy sexuálními chorobami a devastace psychiky. Psychologové mluví o přilnutí lidí k sobě při sexuálním spojení. Připodobňují toto spojení ke slepení dvou listů papíru. Při rozchodu se spoj rozerve a každý si odnáší jizvy a kusy druhého člověka. Včetně jeho pohlavních a kožních chorob. Přednášející dal návod jak bojovat proti možnosti nákazy. Pod písmeny ABC se skrývají slova abstinence až do doby trvalého vztahu a mentální i fyzické dospělosti, věrnost a ochrana kondomem. Zajímavé bylo sledovat reakce studentů. První dvě písmena byla studentům nepříjemná, třetí brali jako férové řešení. Je to odpovědí pro rodiče?

 Mgr. Otakar Novák

Reakce studentů:

"Přednáška se mi moc líbila, jelikož pán, který se nám snažil „přiblížit“ tři výše uvedená slova, působil velmi vtipně a pohodově. Dozvěděla jsem se nové věci a uvědomila si, že není radno si zahrávat se svým zdravím."

"Přednáška se mi líbila a byla zábavná. Bylo dobré si některé věci zopakovat a následně si z přednášky odnést některé nové poznatky."

"Ačkoliv téma bylo poněkud ošemetné, musím uznat, že přednášející si s ním poradil bravurně. Myslím, že každý přihlížející si z toho vzal něco k srdci. Rozhodně bych doporučila tuhle přednášku pro budoucí prváky."

"Tož, sice jsem se nenaučil nic nového, ale zato jsem se náramně pobavil. Pán uměl mluvit a sem tam přidal i pár vtípků, čímž dodal přednášce zcela nový rozměr."

"Přednáška měla příjemný a dynamický průběh. Přednášející je borec. Celé to bylo velice lidsky a vtipně podáno. Těším se na další přednášky…"

"Fandím přenášejícímu! Je to fér chlap s trefným názorem a líbí se mi jeho přístup k žákům. Zkrátka umí si s nimi poradit. Vše umí podat vtipně, ale když na to přijde umí být i vážný."

"Na to, že přednáška se týkala celkem vážného tématu, přednášející to dokázal vyprávět tak, že jsem se i zasmála, přednášející na mě působil mile, doufám že s ním ještě nějaké přednášky zažiji."

"Přednáška byla celkem i zábavná. Byla na hodně vážné a citlivé téma ale i přesto se to dalo dobře poslouchat. Přednášející byl supr tak snad se tady ještě ukáže..."

"Pana Nadrchala znám déle a vždy se mi jeho přednášky líbily. Umí vše podat tak, že se nikdo nenudí a nutí ho to poslouchat. A právě tato vážná témata a jejich řešení by měli mladí lidé vědět. Těším se na další a další přednášky."

"Přednášející umí vše podat tak, že zaujme, pobaví, ale sdělí vše důležité, co je třeba vědět. Přednášky mě od něj baví a těším se na další."

Studenti prvních ročníků