AKCE VE ŠKOLNÍM ROCE 2012/2013

NAŠE ŠKOLA NA PŘEHLÍDCE DESIGNBLOK 2012

V letošním roce jsme se zúčastnili přehlídky Designblok´12, a to ve dvou podobách. První částí byla účast v rámci prezentace Asociace středních výrvarných škol ČR. Zde nás zastupoval grafický soubor Anety Kasalové Naši Dravci (maturitní práce 2011). Druhou částí pak byla společná prezentace v rámci Sektorové dohody pro keramiku se SPŠKS Karlovy Vary SŠ Horní Bříza. Zde jsme vystavili práce studentů keramického oboru a oboru průmyslový design. Prestižní přehlídka probíhala 2. - 7. 10. 2012.

Obě expozice byly umístěny v Open studio Designbloku ve Šporkovském paláci na Hybernské ulici č. 5 (zahájení 2. října 2012, otevírací doba následující dny od 10 do 21 hodin, v den ukončení 7. 10. 2012 do 19 hodin). Expozice Asociace byla vystavena v prostoru č. 223, keramická expozice v prostoru 222.

Vystavené práce oborů keramický design a průmyslový design:

  • Nápojové soupravy Lukáše Moravce (2006)
  • Nápojová suprava Petry Haničincové (2004)
  • Vázy Jany Gazdíkové (2012)
  • Mísy Sandry Šindelářové (2012)
  • Odkapávač na nádobí Hardtop Lucie Mikyskové (2012)

Designblok navštívili studenti 3. a 4. ročníků oborů keramický design a průmyslový design, a to ve dnech 2. a 3. 10. 2012.


Obecné informace k Designbloku´12

Letošní 14. ročník přehlídky designu v Praze Designblok se odehrává v týdnu od 1. do 7. října. Jako každý rok i letos organizátoři vyhledali nové prostory, kde jsou vybudována Superstudia, hlavní centra doprovodného programu. S novým podtitulem Prague Design and Fashion Week obsadí Designblok hned několik paláců a historických lokalit v centru Prahy. Superstudia budou umístěna v Clam Gallasově paláci v Husově ulici na Starém Městě a v Kafkově domě na náměstí Franze Kafky u Staroměstského náměstí. Designérské prezentace jsou umístěny v nově vzniklém Openstudiu, které obsadilo prostory Šporkovského paláce na Hybernské ulici č. 5. Fashion Week probíhá v netradiční lokalitě kostela Svatého Šimona a Judy v Dušní ulici. Novinkou je pondělní Den profesionálů, kdy jsou Superstudia uzavřena veřejnosti a přístupna pouze odborníkům, profesionálům v oboru a médiím.

Superstudia budou umístěna v Clam Gallasově paláci v Husově ulici na Starém Městě a v Kafkově domě na náměstí Franze Kafky u Staroměstského náměstí. Prioritně jsou určena pro firemní prezentace. V Clam Gallasově paláci je umístěna letošní hlavní tématická výstava a výstavní projekty a speciální instalace většího rozsahu. Kafkův dům pak představí prezentace značek s interiérovým zaměřením a návštěvníkům nabídne sekci Créme de la Créme s výběrem toho nejlepšího interiérového designu a doplňků.

Designérské prezentace jsou umístěny v nově vzniklém Openstudiu, které obsadilo renesanční prostory ve Šporkovském paláci na Hybernské ulici č. 5. Openstudio je koncipováno jako laboratoř designu zkoumající nové proudy designu. Bude sloužit jako prezentační místo pro designéry, školy a módní návrháře a nabídne tradiční sekci Design Market, kde budou moci návštěvníci nakoupit přímo od designérů. Nově bude posílena také sekce šperku, která bude mít samostatný sál.

Fashion Week bude probíhat v netradiční lokalitě kostela Svatého Šimona a Judy v Dušní ulici. Designblok propojením designu a módy dlouhodobě předvídal trend, který je nyní více než zřejmý. Světy módy a designu jsou úzce propojeny, jak jsme to viděli například na nedávno skončeném milánském Design Weeku, kde nechyběla snad žádná světová významná módní značka.

(Zdroj: tisková zpráva Desingnblok, září 2012)