ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

Návštěvy divadelních představení ve školním roce 2009/2010

PODZIMNÍ PŘEDPLATNÉ 2009 SKUPINY "B" V DIVADLE OSKARA NEDBALA V TÁBOŘE

Karel Čapek: Věc Makropulos
Klicperovo divadlo Hradec Králové
Hořká komedie o touze po věčném životě. Nesmrtelná hrdinka Emilia Marty / Elina Makropulos zná recept, jak prodloužit život. Ale proč? Všichni známí umírají, žít se nechce, všechno se opakuje, nic nového vymyslet nejde...
Hrají: K. Sedlárová, J. Zapletal, V. Dvořák, F. Richtrmoc, V. Čaněk, F. Staněk, D. Hřebíček, K,Kociánová, E. Kratochvílová, M. Kleplová a J. Čepelka.
Režie: Věra Herajtová

Z ohlasů studentů:

"Pro mne trochu zdlouhavý a nudný začátek výborně obohatila svým vstupem herečka K. Sedlárová, která se představila v roli Eliny Makropulos, již znuděné dlouhověkým životem a samotou. Zaujala mne její přeměna z vášnivé a sexy zpěvačky Emilie Marty na starou a šedivou Španělku, která nakonec svůj život sama vzdá." (Kristýna Bratránková, 4. ročník)
"Touhu po nesmrtelnosti má každý, ale ne každý chce vidět, jak přátelé kolem nás umírají. Představení se mi velice líbilo a výkon herečky v roli Emilie Marty byl nepřekonatelný." (Petra Hilasová, 3. ročník)
"Spousta lidí něco chce, ale když to má na dosah ruky, raději odmítne, protože neví, co s tím. A proto se mi líbil námět nesmrtelnosti." (Lucie Nemazalová, 3. ročník)
"Ze začátku mě to moc nebavilo, protože jsem nechápala, o čem hra vlastně je. Nejvíc mě nadchl konec, kde mě zaujala myšlenka věčného života." (M. Hrachová, 3. ročník)
"Přišlo mi to trošku složité a ten děj mě moc nenadchl, ale nakonec se vše vysvětlilo a děj už mi přišel pochopitelnější. Moc se mi líbilo svědomí hlavní postavy." (Barbora Kylsánová, 3. ročník)


Nikolaj Vasiljevič Gogol: Hráči
Městská divadla pražská - Divadlo Rokoko Praha 
Komedie z prostředí falešných karbaníků, kteří nejen pro peníze, ale i pro potěchu vymýšlejí podvody a vedle peněz milují riziko, které jim tento způsob obživy přináší. Hrají: M. Dlouhý, V. Fridrich, A. Procházka, L. Jurek, Z. Dušek, M. Písařík, J. Szymik, J. Meduna a V. Dvořák.
Režie: Petr Svojtka

Z ohlasů studentů:

"Tato hra mě pobavila. Děj byl vtipný a hlavní postava také a vtipně komunikovala. Velké mínus pro mne ale bylo zpracování scény. Celý večer jsem koukala na jednu kulisu." (Kristýna Bratránková, 4. ročník)
"Muž, který si myslí, že ho nikdo nemůže podvést, se sám stal obětí pasti. Skvělé obsazení Michala Dlouhého do role hráče bylo "trefou do černého". Myslím, že není lepšího výběru." (Petra Hilasová, 3. ročník)
 "Michal Dlouhý je výborný herec a komedie to byla skvělá. Je podivuhodné, že když si někdo myslí, že je v něčem nejlepší, najde se vždycky někdo, kdo ho přelstí." (Lucie Nemazalová, 3. ročník)
"Téma se mi líbilo a bylo to velmi komické. Bylo to odlišné od ostatních her, protože tam hráli samí muži, ale své role zahráli podle mne opravdu skvěle. Hra měla velmi vtipné momenty, dobrý děj a překvapivý konec." (Barbora Kylsánová, 3. ročník)


Joseph Haydn: Lest a láska
Jihočeské divadlo České Budějovice
Opera vídeňského skladatele je koncipována jako natáčení televizní komické opera v 70. letech minulého století. Klasický operní děj je přerušován zásahy režiséra, televizního štábu i komparsu.
Hrají a zpívají: E. Štruplová, S. Sem / J. Tolaš, J. Ondráček / A. Voráček, J. Průdek, D. Bambasová, D. Verzichová a další.
Režie: Miloslav Veselý

Z ohlasů studentů:

"Zpěv "operistů" byl obdivuhodný, o něco méně se mi líbilo spojení opery s filmovým studiem." (Petra Hilasová, 3. ročník)
"Moc se mi líbil zpěv - i v dramatických situacích herci zpívali náramně lehce. A také to, že láska zvítězila nad nepěknou lstí." (Lucie Nemazalová, 3. ročník)
"Líbil se mi pěvecký výkon, ale děj mě nijak nenadchl. Trochu mě rušilo vstupování herců do děje. Nelíbilo se mi chování režiséra." (M. Hrachová, 3. ročník)


Jean Poiret: Klec bláznů 
Divadlo Radka Brzobohatého Praha
Jedna z nejúspěšnějších francouzských komedií 70. let nazvaná podle nočního podniku v Saint Tropez pojednává o zdání "normálnosti" a nezpochybnitelné morálce.
Hrají: Z. Kupka, T. Racek, O. Brzobohatý / V. Hájek, R. Brzobohatý, H. Gregorová, K. Velebová / I. Máchová, A. Hardt, A. Duchoslav, P. Mourková a další.
Režie: Robert Bellan


András Kern: Hádej, kdo přijde...
Divadlo Na Fidlovačce
Lyrická komedie o příběhu "velkých herců a věčných milenců" Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho od jejich prvním setkání přes utajovaný poměr až po veřejně přiznaný vztah, který trval 27 let.
Hrají: T. Töpfer, E. Balzerová, P. Nečas, Z. Palusga, D. Hák a M. Holý.
Režie: Ivan Rajmont


ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ BŮH MASAKRU

V pátek 22. 1. 2010 se uskutečnilo ve velkém sále bechyňského kulturního domu školní divadelní představení hry soudobé francouzské dramatičky Yasminy Rezy s názvem  Bůh masakru. V režii Tomáše Svobody j.h. hráli herci Jihočeského divadla České Budějovice Lenka Krčková, Martin Hruška, Dana Verzichová a Ondřej Veselý.

Z ohlasů studentů:

"Divadlo mě ze začátku moc nebavilo, ale postupem času jsem se docela bavil. Bavil jsem se asi proto, že podobná situace občas nastane i u nás doma, i když asi ne kvůli tomu, že jsem někoho přetáhl klackem." (Vojtěch Tupý, 2. ročník)
"Představení mělo zajímavou zápletku, ale hrozně zdlouhavý děj, přerušovaný hlasitými výstupy telefonujícího účinkujícího nebo zvracením jeho "ženy". Postupem času se z nevinné debaty stala hádka nejen mezi oběma páry, ale v párech mezi sebou. Nakonec to skončilo hromadným konfliktem, konfliktem, situace, kterou dnes nevidíme jen v divadlech. Podle mne mělo vystoupení upozornit na to, že za chyby dětí můžou rodiče."  (Lucie Mikysková, 2. ročník)


ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ TARTUFFE

Ve středu 28. 4. 2010 se žáci 2. ročníků zúčastnili dopoledního divadelního představení Moliérova Tartuffa v Divadle  Oskara Nedbala v Táboře. Hru nastudoval studentský soubor DAMU Disk.

Z ohlasu studentů:

"Výlet za komedií
Naší paní profesorce Krůčkové se podařilo zpestřit nám jinak všední den: zajistila nám lístky na divadekní hru Tartuffe. Oné hře předcházela návštěva expozice Táborský poklad. Její nejzajímavější částí byly gotické kachle a mince. Stříbrných mincí se dochovalo neuvěřitelných 4.000 kusů o váze pouhých 7,5 kg. Nejstarší z nich jsou z počátku 16. století. Další zajímavé předměty pocházely z odpadní jímky. Prohlédli jsme si nápojové sklo, stolní keramiku, lžičky, servírovací podložky i výrobky z kůže. 
Po zhlédnutí výstavy jsme zcela samostatně (!) dorazili do táborského divadla. Začátek hry se nám zdál chaotický, ale po zorientování se a pochopení vzájemných vztahů postav nás hra zcela pohltila svým napínavým dějem. Před námi se odehrávalo plno náhlých zvratů, emocí a hádek. Zaujala nás Tartuffova falešná povaha, jeho shopnost zmanipulovat dokonce hlavu rodiny. Díky prozíravému králi však nebyly Tartuffovy chamtivé úmysly naplněny.
Z této hry jsme odcházeli nadšeni jejím perfektním podáním. Studenti DAMU předvedli nečekaně živý, humorný, opravdu profesionální výkon, vyvolali v nás úžasné, nepopsatelné pocity."

(Leontýna Debefová, Nina Hudecová, studentky 2. ročníku)