ŠKOLNÍ DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

Během podzimu 2014 připravila Mgr. Ludmila Krůčková ve spolupráci s vychovatelkou Soňou Houdkovou návštěvy divadelních představení:

  • ve spolupráci s DON v Táboře se uskutečnilo ve středu 8. 10. 2014 v 10.00 dopolední představení pro 2. ročníky - Gazdina roba (G. Preissová), jedno z vrcholných realistických dramat z r. 1899, které ale přináší stále aktuální témata společenských konvencí

Dále se žáci mohli účastnit večerních představení předplatného skupiny B v DON Tábor:

  • pondělí 13.10.2014: 
    Advent (Františák, Glazarová), 
    Jihočeské divadlo České Budějovice; adaptace venkovského románu z počátku 20. století
  • pátek 21.11.2014:
    Louskáček
     (Čajkovskij), 
    Severočeské divadlo Ústí nad Labemšpičkový klasický balet
  • prosinec 2014
    Musíme si pomáhat (Jarchovský, Hřebejk); Divadlo Na Jezerce Praha; s nadsázkou pojatý příběh z 2. světové války, text zpracovaný dle na filmu, nominovaného na Oscara
  • úterý 2.12. 2014
    Země Lhostejnost (K. Kryl); Švandovo divadlo Praha; 
    písničkářský a esejistický odkaz Karla Kryla


Ohlasy studentů:

GAZDINA ROBA

"Představení se mi opravdu líbilo, námět byl skvělý. Doprovázející hudba krásně doplňovala děj a všechno pak mělo dynamičtější atmosféru. Upřímně, bylo to první představení, které mě zaujalo tak, abych po první čtvrthodině nehypnotizovala strop."

Vlaďka Maurerová, 2.M


"Byla jsem překvapena, že jsem byla vcelku spokojena s celým představením. Herci byli dobří a námět hry také. Hudba byla super. A ohromena jsem byla tím delším potleskem, než jsem čekala od středoškolských puberťáků."

Tereza Valhová, 2.M


"Od včerejšího vystoupení jsem toho moc nečekala, ale upřímně musím přiznat, že mě mile překvapilo. Většinou tento druh zábavy nevyhledávám. Herci hráli kvalitně a myslím si, že jsme tento den nemohli strávit lépe."


LOUSKÁČEK

"Líbilo se mi snad všecko, ale nejvíc ta druhá část po přestávce. Tanec baletek byl nádherný, všechno vypadalo krásně: scéna, hudba, akustika, zajímavé kostýmy, celá atmosféra. V Česku na baletu jsem byla poprvé a nelituji, že jsem šla. Úspěch baletu byl vidět i podle potlesku diváků."

Vlada Soltnseva, 3.M

 

Ve spolupráci s DON v Táboře jsme navštívili na jaře 2015 tato dopolední divadelní představení:

  • středa 11. 3. 2015:
    Cirk La Putyka Praha - moderní novocirkusové představení PLAY / R. Novák
  • úterý 28. 4. 2015:
    klasicistní komedie Tartuffe / Moliere Divadlo A. Dvořáka Příbram

Dle individuálního zájmu a v součinnosti s paní vychovatelkou Houdkovou plánujeme i večerní divadelní představení:

  • pátek 27. 3. 2015:
    opera Carmen / Bizet / Jihočeské divadlo České Budějovice
  • úterý 28. 4. 2015:
    hudebně - divadelní projekt Velvet Havel / Štědroň / Divadlo Na zábradlí Praha
  • středa 13. 5. 2015:
    slavné drama Smrt obchodního cestujícího / Miller / Městské divadlo Mladá Boleslav
  • pátek 5. 6. 2015:
    renesanční tragédie Hamlet / Shakespeare / Švandovo divadlo Praha

 

Zájezd do Prahy na divadelní představení Ohlušující pach bílé (11. 6. 2015)

Jak se asi žije malíři v místě, kde neexistuje jiná barva než bílá? Strohé bílé zdi pokoje v St. Paul, ústavu pro duševně choré. Společnost Vincentu van Goghovi zde dělají pouze narcistický, nenáviděný „doktor zlo”, psychiatr Vernon-Lazar, k jehož vášním patří kromě mučení nebohého Vincenta šlechtění bílých sasanek, a dvojice říhajících a dosti tupých ošetřovatelů, Gustave a Roland.

Jak se asi žije malíři v místě, kde neexistuje jiná barva než bílá? Píše se rok 1889 a Vincent si nepřeje nic víc, než se dostat ven. První nadějí na záchranu je bratr Theo, který přijíždí na návštěvu a cestou vystřídá čtyři vlaky a jeden vůz. Není to však nic platné, protože je pouhou iluzí Vincentovy rozštěpené mysli. Po dramaticky vyhroceném napadení doktora Vernon-Lazara zbývá Vincentovi poslední naděje, s níž přichází laskavý a trpělivý doktor Peyron - hypnóza.

Velmi poutavě a citlivě vystavěný text dokazuje, že za něj Stefano Massini dostal cenu Premio Pier Vittorio Tondelli 2005 právem. Hra kulminuje hned třikrát a třikrát zvedá diváka ze židle. Poprvé nečekaným zklamáním, podruhé ze strachu před nadcházejícím a nakonec z důvodu nechtěné rezignace.

Obsazení: Karel Dobrý - Vincent van Gogh, David Matásek - Theo van Gogh, Filip Rajmont - doktor Vernon-Lazare, František Němec - doktor Peyron, Petr Motloch - zřízenec Gustave, Radúz Mácha - zřízenec Roland.

(Zdroj: http://programy.sms.cz/kultura/praha/nova-scena/ohlusujici-pach-bile-1)